Belang van ontbijten
Van een goed ontbijt, heb je de hele dag profijt!
Het effect van ontbijt op de gezondheid
Er is veel onderzoek gedaan naar het ontbijt en wat het effect is wanneer je deze maaltijd overslaat op je lichaam. De meeste onderzoeken geven aan dat ontbijten positieve gevolgen heeft op de gezondheid en dan wordt vooral gesproken over kinderen en adolescenten. Zo kan ontbijten de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekte en hoge bloeddruk verkleinen.
Naast de bovenstaande redenen is ontbijten erg belangrijk om het lichaam op gang te brengen. Het lichaam heeft in de ochtend voor een lange tijd geen voedingsstoffen binnengekregen. Het ontbijt zet de darmen in werking en zorgt voor een goede stoelgang. Door in de ochtend het ontbijt over te slaan mist je lichaam een basis. Hierdoor ben je gedurende de dag minder energiek, minder vrolijk en minder geconcentreerd dan als je een ontbijt neemt. Naast deze problemen gaat men zonder ontbijt in de loop van de dag meer eten. Vaak wordt er dan gegrepen naar veel vet eten. Je lichaam zet tevens in de ochtend het eten wat nog in de maag zit om in vet, als men geen ontbijt neemt. Dit verhoogt de kans op honger gedurende de dag .
Het overslaan van het ontbijt kan veel stemmingsstoornissen en concentratieproblemen gedurende dag opleveren. Op langere termijn kan het overslaan van het ontbijt gezondheidsproblemen opleveren.
Een goed ontbijt
Melk met ontbijtgranen is een ontbijt waar veel mensen voor kiezen 's morgens. Dit lijkt een goede keuze, één kommetje melk bevat ongeveer acht gram eiwitten. Maar veel mensen eten meer granen dan melk, of gooien zelfs uiteindelijk de melk weg. Eiwitten verteren langzamer dan koolhydraten. Wanneer je dus weinig eiwitten binnenkrijgt tijdens het ontbijt zal je sneller weer honger krijgen, wat weer sneller leidt tot het nemen van ongezonde tussendoortjes. Om meer eiwitten toe te voegen aan het ontbijt kun je bijvoorbeeld voor een ei of eiwitrijk beleg gekozen worden. Ook yoghurt of kwart bevat veel eiwitten.
Hoe meer suiker het ontbijt bevat, hoe sneller het wordt verteerd en hoe sneller je weer honger krijgt. Vezels zorgen er daarentegen juist voor dat je langer een vol gevoel hebt.
Ook vet zorgt ervoor dat je minder snel een hongerig gevoel krijgt. Kies bijvoorbeeld geen vetarme yoghurt maar vervang deze door een yoghurt die minstens twee procent vet bevat of voeg bijvoorbeeld noten toe.
Hoewel een stuk fruit rijk is aan vitamines, vezels en mineralen, volstaat dat niet als ontbijt. Snel een appel nemen voordat je de deur uitgaat is dus niet een goed idee. Je moet echt 300 à 400 calorieën opnemen om een voldaan gevoel te hebben dat duurt tot de lunchtijd. Zo voorkom je tussendoortjes. Het beste is om binnen een uur na het wakker worden te eten. Hoe langer je wacht met eten, hoe meer honger je krijgt. Hierdoor raak je minder snel voldaan.
Havermout
Havermout staat in de schijf van vijf, het is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. De manier waarop het wordt klaargemaakt bepaalt hoe gezond het is. Havermout bestaat uit geplette haverkorrels. Er zijn ook havervlokken, dit zijn hele haverkorrels. Het wordt vaak gegeten bij het ontbijt in de vorm van pap. Er wordt dan melk aan toegevoegd. Ook kun je het over de yoghurt strooien en zit het vaak in muesli of andere ontbijtproducten. Tot slot is het te vinden in sommige koekjes. Wanneer je de havermout op bovenstaande manier consumeert, zonder suiker of zout toe te voegen, heb je een prima ontbijt volgens de schijf van vijf. Eventueel kan er fruit of noten worden toegevoegd. De melk kan vervangen worden voor sojamelk.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, B-vitamines, mineralen en vezels. Daarom kan je prima een keer havermout nemen in plaats van brood. Toch kun je brood het beste niet helemaal uit je voedingspatroon halen. Er is namelijk jodium toegevoegd aan brood en niet aan havermout. Wanneer je geen brood meer eet kan het zijn dat je een jodiumtekort krijgt. Haver bevat geen gluten maar komt wel vaak in aanraking met granen die wel gluten bevatten zoals tarwe. Daardoor kunnen er kunnen er wel sporen van gluten in de haver zitten en zijn ze niet geschikt voor mensen met een glutenallergie, tenzij dit op de verpakking anders is aangegeven.